понедельник, 2 марта 2015 г.

ნუგა

საინტერესო ისტორია და მარტივი რეცეპტი
imageimage












ნუგა, ბევრისთვის საყვარელი ეს ტკბილეული თაფლის, კვერცხისა და თხილეულისგან მზადდება. კლასიკურ რეცეპტში გამოიყენება ნუში და ფისტაში, თუმცა ასევე შეიძლება ნიგვზისა და თხილის გამოყენებაც. საინტერესოა. რომ ნამდვილ ნუგაში არასოდეს იხმარება მიწისთხილი!

ნუგა ძირითადად ცალკე დესერტდ გამოიყენება, თუმცა ხშირად სხვა დესერტის შიგთავსადაც იყენებენ. თხილის გარდა გვხვდება ცუკატებითა და არომატებით გამდიდრებული ნუგა.image
image
ამ უგემრიელესი ტკბილეულის ზუსტი წარმოშობის ისტორია უცნობია. ძირითადად ითვლება, რომ იგი სამხრეთ ევროპიდან მომდინარეობს. აქ იგი ჯერ კიდევ XV ს-ში გაჩნდა და დღემდე საპატიო ადგილს იკავებს საზეიმო, განსაკუთრებით საშობაო სუფრაზე.

imageარსებობს იტალიური ლეგენდა, რომლის მიხედვით 1441 წლის 25 დეკემბერს, ფრანჩესკო სფორცასა და მარია ვისკონტის ქორწილის დღეს სასახლის კარის კონდიტერმა გამოაცხო ტორტი, რომელსაც ამშვენებდა ტორონეს კოშკის ქანდაკება. ეს კოშკი განასახიერებდა დედოფლის მზითევს - ქალაქ კრემონას. იმისათვის, რომ კოშკი ტორტზე მყარად დამდგარიყო, კონდიტერმა გამოიგონა წებვადი მასა, რომელსაც მოგვიანებით "ტორონე" ეწოდა. იტალიაში დღესაც ამ სახელწოდებით იცნობენ ნუგას.

imageმართალია, ფრანგები იტალიელებს ნუგას დამზადებაში პირველობას ედავებიან, მაგრამ იტალიელებისგან განსხვავებით, ამ დესერტის წარმოშობის ფრანგული ვერსია არ არსებობს.

აღსანიშნავია, რომ ნუგას ძალიან წააგავს ირანული ტკბილეული სახელწოდებით გაზი.

imageსახლის პირობებში ნუგა საკმაოდ მარტივი მოსამზადებელია და არც თუ ისე დიდი რაოდენობით ინგრედიეტები სჭირდება:
400 გ. შაქარი
0.5 ჩ.ჭ. წყალი
130 გ. თაფლი
2 კვერცხის ცილა
300 გ. გაფცქვნილი ნუში, ფუნდუკი ან ნიგოზი

imageშაქარი და წყალი მიგვყავს ადუღებამდე, ვამატებთ თაფლს და ვადუღებთ მინიმუმ 10 წუთი. იმისათვის, რათა დავრწმუნდეთ, რომ სიროფი მზადაა, ერთ წვეთს გადმოვიღებთ თეფშზე. თუ წვეთი შეიკრა, ადვილად დამრგვალდა და ამასთანავე სირბილეც შეინარჩუნა, ცეცხლიდან გადმოვდგამთ. სანამ სიროფი მზადდება, გათეთრებამდე ავთქვიფავთ კვერცხის ცილებს და მდუღარე სიროფს წვრილ ნაკადად შევათქვიფავთ. ამის შემდეგ შევურევთ ნუშს. მიღებულ მასას გადმოვიღებთ ფორმაში, რომელზეც პერგამენტია დაფენილი, თავზეც პერგამენტს დავაფენთ და დავაყოვნებთ სრულ გაციებამდე.
imageგაციებულ მასას სველი დანით დავჭრით და შაქრის პუდრას მოვაყრით. თუ სურვილი გვაქვს, შეგვიძლია გამდნარი შოკოლადიც მოვასხათ.
ევროპაში ძალიან პოპულარულია ასევე ნუგას ტორტები.



imageimageimageimage






















https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7948515095195171949#allposts


Комментариев нет:

Отправить комментарий